2013. május 23., csütörtök

Miért könnyezünk hagymapucolás közben

Hagymapucolás közben savak hatásának vagyunk kitéve. A hagyma ként szív fel a talajból, ami összevegyül a sejtjeiben található aminosavakkal, így alakul ki az aminosav-kénoxid. Japán tudósok fedezték fel, hogy egy olyan enzim található a hagymában, ami szabadon engedi a kénoxidot, amikor azt felvágják. 


 Ezáltal kénsav jön létre, ami egy úgynevezett propántial-S-oxid nevű gázzá alakul. Amikor ez az anyag eléri a szem érzékeny felületét, maró érzést okoz és bekönnyezünk. Ezt elkerülni úgy tudjuk, ha a hagymát hűtőbe tesszük ,mielőtt felvágjuk, mert a lehűlés  lelassítja a kémiai folyamatát.
hagymában és a fokhagymában is kéntartalmú aminosav-származékok vannak. Hagymaszeleteléskor az egyik vegyület, az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid egy enzim hatására illékony propántiol-szulfoxiddá bomlik – ez váltja ki a könnyeket. 
Az anyag vízzel érintkezve – például a szemben – propanollá, kénsavvá és hidrogén-szulfiddá hidrolizál. A szem könnyel igyekszik hígítani a savat. Amikor hagymát főzünk, ugyanezek a kénvegyületek adják a hagyma kellemes ízét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése